ДОБРЕ ДОШЛИ НА

 

ЧЕТВЪРТИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС

"ДИМИТЪР ГАЙДАРОВ" ГР. КАЗАНЛЪК

 

ПРЕЗ 7-9 ЮНИ 2019

 

ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ГАЛИНА СТОЯНОВА

Над 1500 участници събра третото издание на Национален фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“

Над 1500 участници събра третото издание на Национален фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“, чийто домакин бе Казанлък.  Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.


Free Joomla Extensions

Над 70 фолклорни формации и стотици индивидуални изпълнители от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка , Добруджа и Родопска показаха характерни за техните области песни, танци и облекло.

Конкурсът бе открит от зам.-кметът Даниела Коева. Кметът Галина Стоянова бе удостоена с почетен плакет на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906г.- 1989г.“ за принос в съхранение и разпространение на българския фолклор и култура. Кметът благодари за указаната и чест и даде висока оценка за постигнатото от организаторите през годините.
Като продължител на делото на Димитър Гайдаров и за съхранение на традициите във фолклора с плакет бе удостоен и Ансамбъл за народни песни и танци „ Искра“ при НЧ „ Искра – 2000“ – Казанлък.

Участията в в програмата бяха оценявани от жури с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.

Фолклористът Димитър Гайдаров , на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите  за времето си фолклористи не само в Казанлъшко , но и в България.  Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „ Искра“ , които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра“.  Гайдаров създава още  музикални школи за народни инструменти и народно пеене  към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра”  в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той  е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Снимки:

За контакти:

  • 0878 908 984 - Димитър Гайдаров
  • 0878 908 985 - Славяна Гайдарова
  • 0431 75157   - НЧ "Възродена искра - 2000" - http://vazrodena-iskra.com/

www.nfk-dimitargaydarov.eu © 2016. Всички права запазени.