ДОБРЕ ДОШЛИ НА

 

ЧЕТВЪРТИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС

"ДИМИТЪР ГАЙДАРОВ" ГР. КАЗАНЛЪК

 

ПРЕЗ 7-9 ЮНИ 2019

 

ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ГАЛИНА СТОЯНОВА

Над 1100 участници ще събере второто издание на Националния фолклорен конкурс

Над 1100 участници ще събере второто издание на Националния фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“, чийто домакин е Казанлък, това поясни инициаторът на  конкурса Димитър Гайдаров, внук на фолклориста, на когото е посветена проявата. Той поясни, че в рамките на три дни – от 9 до 11 юни в парк „ Розариум“ своето изкуство ще покажат близо 50 фолклорни формации и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка , Добруджа и Родопска.

„ Най – многобройни са представителите на Тракия, което е нормално, защото дядо ми е творил именно в тази област“, каза Гайдаров. Много силно представени са фолклорните формации от община Казанлък, на което организаторите особено държат. В конкурса участват и множество деца и ученици от музикалните училища в България и фолклорни читалищни състави , и школи. Най – малките участници в конкурса на 4 години, а най-възрастният над 80 години. „ Това е приемствеността във фолклора“, каза Гайдаров. За втора поредна година конкурсът ще се проведе под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

 

В първия конкурсен ден  - петък конкусната програма в парк „ Розариум“ е с начален час 14ч. В 18 часа ще се състои официалното откриване на конкурса с участието на представителни фолклорни форми на музикалните паралелки в Средно училище „ Любен Каравелов“ – Пловдив, НЧ „ Пробуда „ – село Копринка и Фолклорен ансамбъл „ Гъдулица“ – Казанлък. На следващия ден, в събота на 10 юни конкурсната програма започва в 10 часа и ще продължи до 16.30ч., след което ще се състои Гала концерт на награденити участници. В неделя на 11 юни участниците ще изявят своя талант в часовете от 10 до 16ч.

„ Тази година няма  такси за участие в конкурса, така ще бъде и в бъдеще, като това дава възможност на повече състави да участват в проявата. Това е и целта на конкурса – фолклорни състави и изпълнители от цяла България да припознаят Казанлък като едно от местата – люлка на фолклора и българщината. Също така една от целите е в тези три дни казанлъчани да имат възможност да видят, да чуят  и съпреживеят с участниците незабравими мигове с българския фолклор“, каза Гайдаров.

Близо  2 хил.500 лв. е финансовата обезпеченост на националната конкурсна програма като половината от средствата са осигурени от Община Казанлък, а останалите от НЧ „ Възродена Искра-2000“.

Фолклористът Димитър Гайдаров , на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите  за времето си фолклористи не само в Казанлъшко , но и в България.  Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „ Искра“ , които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра“.  Гайдаров създава още  музикални школи за народни инструменти и народно пеене  към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра”  в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той  е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.


Free Joomla Extensions

Място на събитията – Парк Розариум.

Виж мястото на събитието на картата:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

За контакти:

  • 0878 908 984 - Димитър Гайдаров
  • 0878 908 985 - Славяна Гайдарова
  • 0431 75157   - НЧ "Възродена искра - 2000" - http://vazrodena-iskra.com/

www.nfk-dimitargaydarov.eu © 2016. Всички права запазени.