ДОБРЕ ДОШЛИ НА

 

ЧЕТВЪРТИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС

"ДИМИТЪР ГАЙДАРОВ" ГР. КАЗАНЛЪК

 

ПРЕЗ 7-9 ЮНИ 2019

 

ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ГАЛИНА СТОЯНОВА

Кметът официално откри I-вия национален фолклорен конкурс в гр. Казанлък

Галина Стоянова се обърна към организаторите с думи на благодарност за активната работа и отбеляза, че след Фестивала на розата 2016 празниците в Казанлък продължават. Тя изрази радост от факта, че градът вече се състезава не само с градовете от своята величина, но и с големите в страната. „Искам да благодаря и за това, че забелязахте фамилията Гайдаров, фамилията на именития казанлъчанин, фолклорист, който е оставил наистина значително наследство.“, каза г-жа Стоянова.

Тя пожела конкурсът да стане ежегоден и предложи:“Нека да учредим като община и награда на името на Димитър Гайдаров.“. Кметът на Общината приветства всички участници и гости с „Добре дошли!“ с пожелания за прекрасни събота и неделя в гр. Казанлък.

Над 1000 души от цяла България, на възраст от 5 г. до 85 г., са заявили участие в конкурса, кръстен в памет на известния казанлъшки фолклорист. На сцената на централния площад „Севтополис“ веселите срещи на народни музика и танци на индивидуални изпълнители, групи и ансамбли, представители на различните етнографски области в страната, любители и професионалисти вече започнаха.

Целта на организаторите е да съхранят и да обогатяват българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство и да го направят достъпно и близко за младите. Първият национален фолклорен конкурс се провежда по идея на внука – съименик Димитър Гайдаров и съвпада със 110-та годишнина от рождението на известния казанлъчанин, посветил живота си на народното творчество. Димитър Гайдаров е един от първите фолклористи в България, музикант, диригент, основен двигател за сформирането на фолклорните ансамбли и оркестри в региона. Той оставя народно богатство от инструментални и вокални фолклорни обработки.


На официалното откриване публиката видя заедно на сцената представители на три поколения музиканти от фамилията Гайдарови. Най-малкият представител на рода – пазител на народното изкуство е само на 9 г. И тримата музиканти носят името Димитър Гайдаров. На Официалното откриване на Първия национален конкурс „Димитър Гайдаров 1906 – 1989“ – гр. Казанлък 2016г. участие взеха Гайдарски оркестър на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел, ФА „Гъдулица“ – НЧ „Възродена Искра“ – Казанлък, ДЮФА „Загорче“ – гр. Стара Загора


3-дневният форум за народна музика и танци е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и се организира от Общината, народно читалище „Възродена Искра 2000“, Военен клуб, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

текст: Пресцентър на община Казанлък

За контакти:

  • 0878 908 984 - Димитър Гайдаров
  • 0878 908 985 - Славяна Гайдарова
  • 0431 75157   - НЧ "Възродена искра - 2000" - http://vazrodena-iskra.com/

www.nfk-dimitargaydarov.eu © 2016. Всички права запазени.